120 år historia

Home » 120 år historia

Sätila Trail arrangerades första gången 2016 för att uppmärksamma Sätila of Sweden 120 års jubileum och för att hylla bygden som sedan slutet på 1800-talet varit en lika stor del av företaget som dess mössor.

Sätila of Sweden grundades 1896 i byn Sätila på den västgötska landsbygden. Sedan den dagen har vi designat, stickat och levererat mössor. Historien startade med att Johannes Nilsson köpte maskindelar till de första stickmaskinerna och fraktade dem med ång-båten från Fjärås till Sätila. Byvägen trafikerades med häst och vagn och man köpte maskinerna i delar och satte ihop dem på plats i stickeriet.

Mössan har varit huvudsaken sedan starten och på 70-talet när Ingemar Stenmark fick hela Sverige att stanna upp sattes varumärket på kartan mycket tack vare att vi i Sätila tillverkade originalmössorna. Tre modeller finns fortfarande bland Sätilas klassiker Stenis, Sätila Original och Umfors. Det var även under denna tid som företaget bytte namn från Nilssons Trikåfabrik till Sätila of Sweden.

Comments & Responses

Comments are closed.